HTML

Kínafigyelő

Hírszemle Kínáról, magyar nyelven. Célunk a nemzetközi és a magyar sajtóban megjelenő, Kínához kapcsolódó aktuális információk bemutatása.

Friss topikok

Archívum

2012.04.24. 13:45 Réz Aladár

Kegyelmet kapott Wu Ying

                                                  Forrás: Reuters

A Kínai Legfelsőbb Bíróság helyt adott Wu Ying kegyelmi kérvényének. A 31 éves üzletasszonyt csalás vádjában találta bűnösnek és ítélte halálra 2009-bena Zhejiang-i bíróság. A vád szerint Wu Ying szépségápolási szereket forgalmazó cége a Bense Holding Group, magáncégként jótékonysági adományokat gyűjtött 2005 és 2007 között. Ez Kínában illegálisnak számít, ám bevett gyakorlat.

Az ítélet nagy nyilvánosságot kapott a helyi sajtóban és az interneten. A közvélemény ritkán tapasztalható mértékű felháborodása egyrészt az ítélet jogossága miatt zúdult a kormányzatra, másrészt a korrupt párttagok megkülönböztetett szerepe miatt tört felszínre.

Úgy tűnik a párton belüli Bo Xilai nevéhez köthető botrány, kihatással van a kormányzat egyéb döntéseire is. A közvélemény érzékenysége az internetes közösségeknek köszönhetően jelentősen megnőtt az utóbbi években. A kínai mikroblog közösségnek (Sina Weibo) mára több mint 500 millió felhasználója van, ami elég jelentős szám ahhoz, hogy a vezetés kénytelen legyen figyelembe venni az itt megfogalmazott véleményeket.

Szólj hozzá!

Címkék: bíróság Kína BBC Reuters Weibo


A bejegyzés trackback címe:

https://kinafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr644470620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása