HTML

Kínafigyelő

Hírszemle Kínáról, magyar nyelven. Célunk a nemzetközi és a magyar sajtóban megjelenő, Kínához kapcsolódó aktuális információk bemutatása.

Friss topikok

Archívum

2012.04.12. 12:35 Réz Aladár

Egy ősi kínai hangszer visszatérése

A héthúros citera, a Guqin története a Zhou korszak derekáig vezethető vissza. Az időszámításunk előtti VIII.-V. századból vannak források a hangszer elterjedésére és használatára. Konfuciusz kedvelt hangszere, egészen a XX. század elejéig meghatározó eleme volt a kínai zenei kultúrának. Az európai kultúra betörésével azonban teljesen háttérbe szorult a zongorával és a hegedűvel szemben.

2010050416583980245.jpg 

Napjainkban újra előtérbe került a tradicionális szemlélet, amely a hagyományos zeneiséget igyekszik a mindennapi kultúra keretei közé visszahelyezni. A feladat nem egyszerű, mert egy hangszer elkészítése majdnem két évet vesz igénybe. Magas szinten elsajátítani a kezelését pedig - mint szinte minden hangszer esetében - egy élet munkája.

arts.cultural-china.com.jpg

A Guqin azonban több mint pusztán egy hangszer. Kapcsolat ég és föld, az ember és az univerzum között. Képes megidézni a szellemeket, meggyógyítani a betegségeket, táncra perdíteni a madarakat és megtanítani repülni a halakat. A Huainanzi - egy időszámításunk előtt II. századi filozófiai kompiláció - szerint megfelelő módon játszani a Guqin-en annyi, mint helyesen kormányozni az országot.

„Ha a hosszú húrok túl feszesek, a rövid húrok elpattannak.”

                                                                                       Huainanzi 淮南子

 

650px-Qin_part_names.png 

 A Guqin felépítése


Szólj hozzá!

Címkék: kultúra művészet hangszer Kína guqin


A bejegyzés trackback címe:

https://kinafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr994387804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása